Agenda

Samenstelling: Esther Tak

(MUZIEK-)THEATER
Ring of Our Time. Veertig kunstenaars uit o.a. Indonesië en Irak komen samen om een nieuwe opera te creëren bij World Opera Lab, als onderdeel van het Holland Festival. Een episch, ecologisch verhaal voor de 21ste eeuw, waarin mythen, rituelen en muziek van vijf beschavingen elkaar ontmoeten. Ring of Our Time wordt uitgevoerd door een ensemble met traditionele en klassieke instrumenten, zoals ud, saz, orgel, klarinet, sape en kaldi. Percussie speelt een belangrijke rol in het stuk: percussietradities uit Irak, Indonesië, West-Afrika en Mexico vormen de muzikale ruggengraat. Uit Kalimantan nemen Balaan Tumaan ensemble en componist Yadi Nursalim Anugerah deel. Van 23 t/m 25 juni in de Grote Zaal van het Internationaal Theater Amsterdam. Informatie: 020–788 21 00, info@hollandfestival.nl, https://www.hollandfestival.nl/nl/ring-of-our-time.

Kantjil en de tijger. Poëtisch muziektheater van De Toneelmakerij en Oorkaan over een oma met een groot geheim, een dapper meisje dat de waarheid wil weten en het dwerghertje Kantjil met wie ze een onverwachte vriendschap sluit. Met Bo Bojoh, Bodil de la Parra, Veysel Dzhesur, Susannah El Mecky, Isabelle Houdtzagers, Michele Mazzini, Jan van der Plas, Robbrecht Van Cauwenberghe, Eddie B. Wahr en Michela Zanoni. Van 17 okt 2025 t/m jan 2026 in div. theaters. Speellijst: toneelmakerij.nl/agenda.

Jam Karet; De tijd is van rubber. Melissa Knollenburg legt in haar werk bloot hoe een jonge generatie bi-culturele Nederlanders zich verhoudt tot hun verleden. Haar personages zijn op zoek naar verbinding en manieren om te aarden in een verdeelde samenleving. In deze interdisciplinaire voorstelling over de zoektocht naar eigenheid in een wereld waarbinnen alles in hokjes wordt gestopt, speelt dans– naast taal – een grote rol. Dans: Romee van de Meent, spel: Kyra Bououargane. Van 16 okt t/m 20 dec 2025 in div. theaters. Speellijst: matzer.org/agenda/.

Waar stilte spreekt. Twee onbekenden ontmoeten elkaar, maar hun families blijken al generaties met elkaar verbonden door een beladen verleden. De een komt uit een lijn van overheersers, de ander uit een geschiedenis van verzet. Een muzikale en fysieke reis langs de koloniale geschiedenis van Indië/Indonesië. Concept/regie: Liliane Brakema & Cheroney Pelupessy, spel/dans: Claire de Caluwe en Niki Verkaar. Van 4 apr t/m 30 mei 2026, div. theaters. Speellijst: allesvoordekunsten.nl/producties/waar-stilte-spreekt/.

LETTEREN
Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde, lezingenmiddag in Leiden. Met o.a. een interview met schrijfster Dido Michielsen over haar roman Engel en kinnari (2022). 20 jun 2025. Klik hier voor het volledige programma.

Dido Michielsen op de 63e Tong Tong Fair (foto Serge Ligtenberg)
Dido Michielsen op de 63e Tong Tong Fair (foto Serge Ligtenberg)

 

KIJKDAGEN
Zomerveilingen; Aziatica. De zalen van Venduehuis Den Haag worden gevuld met schitterende juwelen, glanzend zilver en bijzonder Aziatica – van serene Boeddha’s tot verfijnd Chinees blauw-wit porselein. In deze internationale online Aziatische Kunst- en Antiekveiling ligt de nadruk op Chinees porselein,  maar er is ook een ruime vertegenwoordiging van Boeddhistische kunst, Japanse en overige Aziatische kunst. Kijkdagen zijn 12 t/m 15 juni 2025 (Nobelstraat 5, Den Haag), bieden kan vanaf 9 juni 2025. De online-veiling zelf loopt af op 25 juni 2025, 20.00u. Informatie: 070-365 88 57, info@venduehuis.com, www.venduehuis.com.

Kavel 2738 van de zomerveiling Aziatica bij het Venduehuis in Den Haag
Kavel 2738 van de zomerveiling Aziatica bij het Venduehuis in Den Haag

 

LEZINGEN
Koloniaal Den Haag; Een onvoltooid verleden. Het Haags Historisch Museum organiseerde in 2023 een tentoonstelling over het koloniale verleden én heden van Den Haag. Tijdens deze lezing wordt u in vogelvlucht meegenomen in de verhalen van koloniale bestuurders én van de mensen die destijds en nu nog de gevolgen van hun besluiten voelden. 3 jul 2025, 09.30-10.45u., Bibliotheek Bouwlust. Informatie: 070-353 44 55, bouwlust@bibliotheekdenhaag.nl, www.bibliotheekdenhaag.nl.

TENTOONSTELLINGEN
Refleksi-Refleksi. In deze expositie in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven worden aan de hand van zilveren voorwerpen verhalen verteld over de relatie tussen Indonesië en Nederland, van de eerste handelscontacten tot het begin van de Indonesische republiek. Nu te zien t/m 25 sep 2025. Informatie: 0182-38 56 12, info@zilvermuseum.nl, zilvermuseum.com.

Refleksi Refleksi Zilvermuseum Schoonhoven campagnebeeld
Campagnebeeld van Refleksi-Refleksi: Sirihstel, Surakarta ca. 1901. Huwelijksgeschenk van Pakubuwono X aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Collectie Koninklijke Verzamelingen (foto Jasmijn Tolk)


Augusta Curiel – Yere Mi Sten
. Augusta Curiel (1873-1937) was een van de eerste vrouwelijke fotografen van Suriname die een succesvolle fotostudio in Paramaribo runde, samen met haar zus Anna (1875-1958). Deze tentoonstelling in FOAM Amsterdam biedt
een overzicht van het werk van de gezusters Curiel, met onder andere portretfoto’s en beelden die het dagelijkse leven in Suriname vastleggen: van speciale gelegenheden en officiële evenementen tot religieuze missies, werk op plantages, stadsgezichten, expedities in het binnenland en industriële infrastructuren. Nu te zien t/m 6 nov 2025. Informatie: 020-551 6 500, info@foam.org, www.foam.org.

Draken & Demonen; 5000 Jaar Aziatische Keramiek uit de Collectie Anders. Highlights uit de meer dan 1.400 stukken tellende collectie keramische objecten van het echtpaar George Anders en Netty Bücher zijn te zien in het Groninger Museum. Elk object vertelt iets over de belevingswereld, dagelijkse gewoonten en rituelen en de drang tot versieren in Aziatische culturen. Van theedrinken tot voorouderverering en van draken tot demonen. Nu te zien t/m 4 jan 2026. Informatie: 050-366 65 55, info@groningermuseum.nl, www.groningermuseum.nl.

VOC-schip. Bij het Scheepvaartmuseum ligt de replica van het VOC-schip de Amsterdam. De echte Amsterdam werd in de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) – een onderneming met een groot netwerk in Azië. Op het schip leer je meer over de schepen en handelsroutes van de VOC en over het geweld dat hiermee gepaard ging. En hoe was het om in de zeventiende en achttiende eeuw te leven aan boord van een schip zoals de Amsterdam? Hoelang duurde zo’n zeereis ongeveer? Wat aten matrozen van dag tot dag? En wie waren zij? Tijdens een bezoek aan de Amsterdam krijg je een indruk en ervaar je hoe het is om op zo’n schip te zijn. Informatie: 020-523 22 22, www.hetscheepvaartmuseum.nl.

Correcties, aanvullingen, tips graag naar redactie@indisch-anders.nl