Op de 58e Tong Tong Fair is ‘Moeder’ een belangrijk programmathema. In een panelgesprek over moederfiguren in de Indische letteren — naast de biologische moeder bijvoorbeeld ook de tante, de voormoeder en de baboe — is één van de gasten Rob Bouwman, de auteur van Twee moeders; Kampdagboeken en bersiap (2000). In 2012 werd dit boek door Jan Somers aanbevolen in Indisch Anders.
Jan Somers (Soerabaja 1930) heeft een indrukwekkende rij titels voor zijn naam staan: mr dr ir. Als civiel ingenieur was hij wetenschappelijk onderzoeker bij TNO. Lezers van Indisch Anders herkennen zijn naam wellicht uit brievenrubrieken van dagbladen of van diverse internetfora. Geduldig herinnert hij Nederland keer op keer aan de slachtoffers van de bersiap, in het bijzonder zijn grootmoeder. Zij verdween in die chaotische periode en ze hebben haar nooit kunnen terugvinden. Welke boeken raadt hij aan over de revolutionaire periode na de Japanse capitulatie?
“Zelfs bij de verhalende literatuur over deze periode gaat mijn voorkeur uit naar boeken waarin wordt geprobeerd een en ander op een rij te zetten. Zoals van Rob Bouwman, Twee moeders; Kampdagboeken en bersiap (2000). Ik heb niet veel van dit soort persoonlijke ervaringen gelezen, maar ik vind dit wel heel goed. Geen overtrokken traumatische toestanden, gewoon door een zoon gevonden dagboeken van zijn moeder, waardoor er afstand ontstaat. Jappenkamp en bersiap lopen ‘gewoon’ in elkaar over. Maar ik was wel bevooroordeeld: veel speelt zich af in Soerabaja, zelfs in de straat waar ik korte tijd heb gewoond, met buurmeisjes die nu in Zwitserland wonen en waar ik nog contact mee heb.”
Lees alle tips van Jan Somers, en die van Ad van Liempt, in de pdf van Indisch Anders uit 2012.
Het panelgesprek met o.a. Rob Bouwman vindt plaats op vrijdag 3 juni in het Tong-Tong-Theater van de 58e Tong Tong Fair.