Haags-Indische aanrader

Een nieuwe theaterervaring is Oksigen van de Haagse groep Firma MES: een combinatie van een audiotour en live theater, die de band met het koloniale verleden onderzoekt. Met een koptelefoon op wandelen deelnemers door o.a. de Archipelbuurt in Den Haag en maken zo “een filosofische reis door de stad, maar ook door jezelf”. Esther Tak liep mee op zondag 19 september.

Speels. Serieus. Indisch. Met deze drie woorden beschrijft één van de stemmen in mijn hoofd zichzelf. En zo is de wandelaudiovoorstelling Oksigen van Firma MES ook heel goed te typeren.

In deze –voor mij—nieuwe theatrale vorm wandelt een groep onder leiding van een technicus van Firma MES door Indische wijken van Den Haag. Een koptelefoon is het draadje naar de vele stemmen die met je meewandelen, uit verschillende Indische families en generaties.
Tijdens het lopen ervaar je een vreemd soort isolatie: als groep wandel je in alle stilte als een menselijke duizendpoot door een landschap van lachende, kletsende Hagenaars die op bankjes bij de Waterpartij zitten. En jij hoort alleen die stem, die vertelt over haar vader, onze opa, mijn moeder. Over de vragen die zijzelf hebben, die stemmen, en over de antwoorden die zij zoeken.
De muziek tussen de fragmenten door is hypnotiserend, en ik moet me dwingen om niet met mijn ogen dicht te lopen. Sowieso niet aan te raden, want we lopen door werkelijk prachtig en voor sommigen ook onbekend Den Haag.

Sinds maart 2020 had ik geen theatervoorstelling meer meegemaakt, en ik was een beetje vergeten dat theater ook een heel fysieke ervaring is. Dat maakte Oksigen mijn vuurdoop, het einde van mijn eigen isolatie. Wat een goede manier om weer ‘naar het theater’ te gaan. Zoals een stem in mijn hoofd het had kunnen verwoorden: Intens. Haags. Aanrader.

ESTHER TAK

De theaterervaring is exclusief in Den Haag te beleven van 15 september t/m 10 oktober. Lees meer bij Firma MES: Oksigen.

Esther Tak is secretaris van Stichting Tong Tong.