Indische verhalen, gedichten en muziek: “Angin Timur”

Tong Tong FestivalWie Indische poëzie gezongen wil horen, kan zich waarschijnlijk geen betere vertolkster wensen dan Astrid Seriese: in haar uitvoering krijgt de liedtekst een even bezielde behandeling als de muziek. In 2003 zette zij al op verzoek van Stichting Tong Tong twee gedichten van Vincent Mahieu (Tjalie Robinson) op muziek, voor het openingsprogramma van de 45e Pasar Malam Besar (zoals de Tong Tong Fair vroeger heette) in aanwezigheid van Koningin Beatrix. Samen met Henk Mak van Dijk, bekend van zijn programma’s met klassieke Indische muziek, stelde zij een programma samen waarin muziek en literatuur uit het Nederlands-Indië centraal staan: Angin Timur (‘Oostenwind’).

Verrassende blend
Hun selectie leidde tot een verrassende blend van onbekende en bekende Indische klassiekers: Indische pianocomposities en Maleise liederen van Constant van de Wall en Paul Seelig, krontjongklassiekers, de liefdespantoen ‘Dari mana’ en muziek van Astrid zelf, naast teksten van schrijvers als Multatuli, Hans van de Wall, Tjalie Robinson en gedichten van Vincent Mahieu, Noto Soeroto en Han Resink.

Henk Mak van Dijk herontdekte de schoonheid van klassieke muziek uit Nederlands-Indië en bracht deze onder de aandacht middels recitals, lezingen, tentoonstellingen (onder andere op de 50e Pasar Malam Besar), boeken en CD’s. In Angin Timur speelt hij zowel Indische klassieke muziek als recente ‘oost-west’-composities.

Met dit programma willen Astrid en Henk een lans breken voor Indische kunst: boeiende kunst op het snijvlak van twee culturen, die van oost en west. (Zaterdag 7 juni 2014, 18.00 uur.)
Voor meer informatie over de uitvoerenden, zie de websites van Astrid Seriese  en Henk Mak van Dijk.