De geniale Eppo Doeve

Eppo Doeve (Bandoeng, 1907– Amsterdam, 1981) was een van de bekendste Nederlandse tekenaars van de vorige eeuw. Hij ontwierp onder andere bankbiljetten en reclameaffiches (Heineken, Esso) en maakte ontelbare illustraties voor boeken en tijdschriften (Elsevier, Avrobode).

Eppo_Doeve_Tong Tong FairDe lezing die Jop Euwijk 7 juni 2014 op het Tong Tong Festival geeft, gaat vooral over de vraag hoe een Indische student Koloniale Landbouwkunde die geen tekenaar wilde worden kon uitgroeien tot een duivelskunstenaar. Speciaal voor de Tong Tong Fair zal Euwijk vooral ingaan op de Indische elementen uit Doeves werk. Hoewel Eppo Doeve autodidact was en eigenlijk theeplanter op Java wilde worden, groeide hij uit tot een illustrator en ontwerper van grote faam.

Al tijdens zijn leven gold hij als een duivelskunstenaar, vanwege zijn verbluffende tekenstijl en merkwaardige trucjes. Zo kon hij met twee handen tegelijk of ondersteboven tekenen. Ook zijn enorme en afwisselende productie riep bewondering op.

Ondanks al het succes bleef Doeve zijn hele carrière peinzen over zijn kunst. Bij het inleveren van zijn werk dekte hij zich bijvoorbeeld vaak in met de opmerking ‘eigenlijk is het nog niet af’.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met historisch onderzoeksbureau Het Citaat en Het Persmuseum. Kijk voor meer informatie op www.eppodoeve.nl en www.hetcitaat.nl.