Leila S. Chudori

Met Leila S. Chudori (1962) haalt het Tong Tong Festival wederom een grote schrijver uit Indonesië naar Nederland. Haar boek Pulang (‘Thuiskomst’) won de Khatulistiwa Literary Award, voor het beste proza van 2013. De Engelse vertaling is inmiddels gereed, de Nederlandse vertaling is in de maak.

Leila Chudori wordt tweemaal geïnterviewd: Joss Wibisono gaat in op de stilistische en literaire aspecten van Pulang (6 juni); Wim Manuhutu bevraagt Chudori over de historische en politieke aspecten van haar boek (8 juni). Pulang is een familiegeschiedenis tegen de achtergrond van de gebeurtenissen in 1965, de communistenjacht die daarop volgde en de ballingschap die toen voor sommige Indonesiërs begon.

Leila S. Chudori heeft in diverse landen Indonesische ballingen geïnterviewd toen ze onderzoek deed voor haar boek. In interviews vertelde ze dat ze erg geraakt is door de betekenis die het boek heeft voor jonge Indonesiërs, die zijn opgegroeid met de propaganda van de Nieuwe Orde van Soeharto. In die propaganda waren de ballingen staatsgevaarlijke communisten; Pulang maakte de jonge generatie nieuwsgierig naar meer informatie over die periode. Ondanks het engagement van haar boeken, waarbij ze haar ervaring als journalist goed kan gebruiken, beschouwt Leila zich in de eerste plaats als een verhalenverteller. Het belangrijkste voor haar is dat de personages gaan leven voor de lezer.

Filmrecensie
Leila S. Chudori heeft ook enkele filmscripts geschreven, en is film- recensent voor tijdschrift Tempo, waarvan ze senior redacteur is.
Op 6 juni zal Leila S. Chudori in een derde programma-onderdeel een gesproken recensie geven van Sluimerend Vuur, de filmtentoon- stelling van Péter Forgács die op de Tong Tong Fair te zien is.

Moderne Indonesische films
Het Tong Tong Festival besteedt ook aandacht aan drie actuele films uit Indonesië: Soegija, Laura & Marsha en Habibi & Ainum, i.s.m. Badan Perfilman Indonesia (Indonesisch filminstituut). Per keer worden fragmenten uit één film getoond en is er een gesprek met betrokkenen bij de film: een producent, acteur of regisseur. Badan Perfilman Indonesia is met een stand aanwezig in het Indonesië-Paviljoen van de Tong Tong Fair, waar ondertitelde dvd’s van Indonesische speelfilms te koop zijn.

Foto: Heru Lesmana Syafei