Liefde in tijden van oorlog

Liefde_in_Tijden_Van_Oorlog_Tong Tong Fair_webTijdens de oorlog met Indonesië
stuurde Nederland 135.000 militairen naar de archipel. Na de onafhankelijkheidsoverdracht in 1949 keerden de manschappen huiswaarts. Zij trouwden en stichtten een gezin. Velen verzwegen dat ze al vader waren: het zou om duizenden achtergelaten kinderen gaan.

Het boek Liefde in tijden van oorlog gaat voor het eerst dieper in op het bestaan van deze Nederlandse ‘oorlogsliefdekinderen’: over seks en het leger, de onbeschermde liefde, ongewenste zwangerschappen, het leven van moeders en ‘bezetterskinderen’ in het nieuwe Indonesië, en de zoektochten naar de vaders.

De auteurs Annegriet Wietsma (filmmaker en schrijver) en Stef Scagliola (militair-historicus) waren samen met Jean Hellwig de initiatiefnemers van het crossmediale project Oorlogsliefdekind en de website www.oorlogsliefdekind.nl, die op de 51e Tong Tong Fair werd gelanceerd. Ook maakten zij in 2010 Tuan Papa, een documentaire over deze verzwegen kinderen van Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië, die dat jaar ook op de 52e Tong Tong Fair werd getoond. Dit jaar vertellen Annegriet Wietsma en Stef Scagliola op 30 mei in het Tong Tong-Theater over hun boek.